Parsiyel Nefrektomi
Parsiyel nefrektomi, özellikle çapı 4 cm’den küçük çaptaki böbrek kanserlerinin tedavisinde, tümörün böbrekte bulunduğu yere göre uygulanan cerrahi bir tekniktir. Parsiyel nefrektomi tekniğindeki amaç; sadece kanserli olan tümör dokusunu çıkartmak ve böbreğin sağlam bölümünü kişide bırakarak kanseri kontrol altına almaktır. Ayrıca son yıllarda gelişen teknoloji ile Robotik veya Laparoskopik cerrahi yöntemi sayesinde 6-7 cm çapındaki böbrek tümörleri için de sadece tümörün çıkarıldığı ameliyatlar yapılabilmektedir.
Parsiyel Nefrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Böbrek kanseri tedavisinde yalnızca tümörün alınmasını içeren ameliyat yönteminde şu adımlar izlenir:
- Böbreğe giren ve çıkan kan damarlarını kan akımını geçici olarak durdurmak için klemplenerek başlanır.
- İşlemin yapıldığı böbreği, fonksiyonlarından mümkün olduğunca tasarruf edebilmek için buzla soğutma yöntemi kullanılabilir.
- Böbreklerden tümörlü doku çıkarıldıktan sonra damarlardaki klempler çıkarılır. Kan akımı başladıktan sonra böbrek tekrar pembeleşmeye başlar.
- Genel olarak böbreğin Parsiyel Nefrektomi işlemi ile yeniden yapılandırılan kısmında kanama görülmez.
Böbrek tümörü, 4 cm’den küçükse veya 7 cm’ye kadar olup böbreğin kenarında yer alıyorsa, böbreğin tamamı alınmaz, yalnızca tümörlü kısım alınır. Parsiyel nefrektomi, özellikle tek böbreğe sahip olan bu böbreğinde tümör olan hastalarda tercih edilen bir cerrahi yöntemdir. Aynı zamanda diyabet, yüksek tansiyon ve böbrek taşı rahatsızlığı olan kişilerde ileride böbrek yetmezliği durumu gelişebileceği için, mümkün olduğu takdirde bu işlem tercih edilmelidir.
Parsiyel nefrektomi ameliyatı, genel olarak laporoskopik (kapalı) yöntemler tercih edilerek yapılır. Laparoskopik veya Robotik yöntemle yapılan Parsiyel Nefrektomi ameliyatı sayesinde hastaların iyileşme süresi ciddi oranda azalır ve hastaneden çok daha çabuk taburcu olur.
Parsiyel Nefrektomi İşleminin Yan Etkileri Nelerdir?
İşlem sonrasında hastalar, genellikle 3-7 gün içinde hastaneden çıkarlar. Ayrıca cerrahi sonrasında ameliyat yapılan bölgede birkaç hafta boyunca ağrı hissedilmesi normaldir. Parsiyel Nefrektomi işleminden sonraki 4-6 hafta içinde şu noktalara dikkat ederek iyileşme süresi kısaltılabilir:
- Günlük en az 1-2 litre su ve sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir.
- 5 kilodan daha fazla ağırlık kaldırılmamalıdır.
- Ağır egzersizler yapılmamalıdır.
- Doktora danışmadan ilaç alınmamalıdır.
- Gerekirse JJ stentin çıkarılma tarihi doktora sorulmalıdır.
Parsiyel Nefrektomi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi Parsiyel Nefrektomi işleminde de görülebilecek bazı komplikasyon ve riskler vardır. Bunlar:
- Kan nakli ihtiyacını doğurabilecek kadar yoğun kanama
- İyileşme süresinin uzaması ile sık sık yaşanan idrar kaçırma
- Böbreğin kalan kısmına ve işleyişine bağlı olarak gelişen böbrek yetmezliği
- Ameliyat sonrasında akciğer enfeksiyonu (pnömoni)
- Her ameliyat için geçerli olan anesteziye karşı alerjik reaksiyon (nadiren)
Geri bildirim: Böbrek Kanseri Hakkında Sorulması Gereken Sorular - Böbrek Kanseri Tedavisi