Böbrek Kanseri Ameliyatı Sonrası Süreç

Böbrek kanseri ameliyatı, böbrek ile böbreğin çevresindeki doku ve organlarda oluşan tümörün cerrahi yöntemler kullanılarak tedavi edilmesi için yapılan uygulamalardır. Böbrek kanseri hangi evrede olduğu belirlendikten sonra tedavi için farklı yöntemler tercih edilebilir. Tümörün ya da kanserli hücrelerin boyutuna, tipine ve yoğunluğuna göre böbrek kanseri için hangi cerrahi tekniğin veya cerrahi olmayan diğer yöntemlerin uygulanması gerektiğine karar verilir.

Böbrek kanseri ameliyatı sonrası, her cerrahi operasyonda olduğu gibi farklı semptomlar görülebilir. Böbrek kanseri ameliyatı sonrasında yaşanan şikayetler hastadan hastaya değişiklik gösterebilse de genellikle benzer oldukları söylenebilir.

Böbrek Kanseri Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl İşler?

Böbrek ameliyatı sonrası süreçte hasta takibi, Radikal Nefrektomi (böbreğin tamamen çıkarıldığı) ve Parsiyel Nefrektomi (yalnızca tümörlü böbrek dokusunun çıkarıldığı) ameliyatı olan hastalarda farklı şekillerde yapılır. Ameliyat sonrasındaki patoloji sonucu, takip aralarının belirlenmesinde çok önemlidir.  Takip süresi, aralıkları ve şekli her hastaya özel şekilde belirlenir.

Böbrek ameliyatı olan hastalar, operasyondan 3 hafta sonra dikiş yerlerinin durumu ve vücut fonksiyonları açısından değerlendirilir. Ameliyat sonrasında yüksek tansiyon ve diyabet hastalığı olan kişilerin böbrek yetmezliği açısından; böbrek taşı rahatsızlığı olan kişilerin ise böbrek taşının tekrarlaması riski açısından yakından takip edilmesi gerekir.

Patoloji sonucunda iyi huylu tümör olduğu belirlenen hastalar, böbrek fonksiyonlarını takip etmek açısından yıllık olarak takibe alınır. Böbrek fonksiyon testleri, fizik muayene, böbrek ultrasonu ve idrar tahlili tetkikleri ile yılda bir defa kontrol edilirler.

Pataloji sonucunda “kanser” olduğunu belirlenen hastalar, ameliyat edilen veya karşı böbrekte kanserin tekrarlaması (nüks hastalık), metastaz adı verilen kanserin vücudun başka yerine sıçraması durumu açısından yakından takip edilirler.

Böbrek Ameliyatı Sonrası Görülen Şikayetler

Böbrek kanseri ameliyatı sonrası hastalarda iyileşme süreci tamamlanana kadar bazı şikayetler görülebilir. Bu şikayetler genel olarak ağrı ve hafif kanama şeklindedir. Hastayı rahatsız edici boyutlara gelen ve uzun süren şikayetler için mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Ağrı

Ağrı, böbrek ameliyatı sonrası genel olarak yaşanan şikayettir. Hastalarda aşırı ve uzun süren ağrı olduğunda doktor hastaya ağrı kesici verebilir. Bu noktada önemli olan, doktor tavsiyesi olmadan hastanın kendi kararı ile ağrı kesici kullanmamasıdır.

Kanama

Kanama da böbrek kanseri ameliyatı sonrası görülebilen sorunlardan biridir. Fakat açık ameliyattan sonra yalnızca dikiş yerinde meydana gelen kanamanın normal olduğunu bilmek gerekir. Sürekli ve aşırı bir kanama durumu olduğunda mutlaka hastaneye gidilmesi gerekir.

Gaz Sorunu

Böbrek ameliyatı sonrası birkaç gün boyunca bağırsak hareketleri ağır olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası ilk birkaç gün gazlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Aksi takdirde rahatsız edici seviyedeki gaz sancıları yaşanabilir.

Enfeksiyon Riski

Enfeksiyon riski, böbrek ameliyatı sonrası süreç içinde hastanın bakımına bağlı olarak görülebilir. Hastada enfeksiyon durumu görüldüğünde enfeksiyon için uygun bir tedaviye başlanır.

Cinsel Yaşam

Böbrek ameliyatı sonrası cinsel yaşama bir süre ara vermek gerekebilir. Bu durumun çiftler arasında herhangi bir soruna yol açmaması adına doktor tarafından doğru bilgilendirmenin yapılması çok önemlidir.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Böbrek kanseri ameliyatı sonrası süreç de yaşanabilen şikayetler, genellikle doktorun tavsiyeleri ile  aşılabilir türdendir. Bu yüzden ameliyat sonrası süreçte hastayı etmek gerekir.  Çünkü ameliyat sonrası süreç de ek bir tedavi yöntemine ihtiyaç duyulmaması, iyileşme sürecinin hızlanmasında çok etkilidir. Hastanın ameliyat sonrası süreç içinde kontrollerine düzenli gitmesi ve kanserin tekrar etmemesi için doktor tarafından verilen tavsiyelere uyması çok önemlidir. Bu önerilerden bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Bolca sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Baklagiller veya et, süt, balık, yumurta gibi bol protein içeren bir diyetle beslenilmesi oldukça önemlidir.
  • Böbrek ameliyatı sonrasında nişasta içeren ekmek, pirinç, makarna gibi karbonhidratlar ile tuz, şeker ve yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
  • Sigaradan mutlaka uzak durulmalıdır.
  • Beslenme planlaması yapmama, iştah kaybı, mide bulantısı, kusma ve ağız yarası gibi sorunlar yaşayan kişiler mutlaka doktora başvurmalıdır.
  • Ağız ve diş temizliğine enfeksiyondan korunabilmek için çok önem verilmelidir.
  • Düzenli egzersiz yaparak hareketli ve aktif bir hayat sürdürmeye özen gösterilmelidir.
  • Ameliyatın cinsel yaşam üzerindeki olumsuz etkilerinden kurtulabilmek için sorunları doktor ile paylaşmak ve yardım almak gerekir.

Ayrıca sosyal aktiviteler, böbrek ameliyatı sonrası süreç içinde hastanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlayarak, iyileşme süresini hızlandırır. Günlük yaşantısına dönmekte sorun yaşayan  hastaların ise mutlaka doktorundan profesyonel destek alması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir