Böbrek Kanseri Ölümcül Müdür?
İçindekiler
Önemli kanser türleri arasında yer alan böbrek kanseri genellikle geç fark edilen bu sebeple de ölüm oranının yüksek olduğu bir kanser türüdür. Erken teşhis, her zaman kanser türlerinde önemli bir gelişmedir. Böbrek kanseri ölümcül müdür ve ölüm oranları nasıldır merak edenler için öncelikle bu konuda bilgi vermek istiyoruz. Birçok insanı yakından ilgilendiren ve üzerinde durulması gereken böbrek kanseri ile ilgili, teknolojinin gelişmesi ile beraber sevindirici durumlar yaşanmaya başlamıştır. Özellikle robotik cerrahi konusu üroloji sorunlarının onarılması konusunda önemlidir.
Böbrek Kanseri Ölümcül Müdür?
Öncelikle böbrek kanserinin ölümcül olup olmadığı sorusuna cevap vermek istiyoruz. Öncelikle böbrek kanserinde ölüm riskinin olduğunu ve bu riskinde yadsınamayacak oranlarda olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en önemli nedenlerinden biri böbrek kanserlerinin geç fark edilmesidir. Yani belirti göstermemesi ve son derece sinsi olması sebebiyle, böbrek kanserlerinde teşhis koymaya geç kalınmaktadır. Çoğu hastaya tesadüfen veya artık son evreye geldiğinde teşhis konulmaktadır. Bu durumda da ölüm oranı yüksek olmaktadır.
Böbrek Kanserinden Ölüm Oranı Nasıldır?
1960 senelerinde böbrek kanseri teşhisi konan hastaların 5 yıllık yaşam oranları %34 iken bu rakam günümüzde %74’e çıkmıştır. Gelişen teknoloji ve yeni tedavi yöntemleri sayesinde aslında bu konuda çok ciddi bir ilerleme kaydedilmektedir. Böbrek kanserinde ölüm oranı her ne kadar gelişen tedavi yöntemleri ile azaltılsa da günümüzde halen bu rakam yeterli seviyede değildir. Her yıl ortalama 200.000 hastaya böbrek kanseri teşhisi konulurken daha da kötüsü her yıl 100.000 kişi böbrek kanseri sebebiyle yaşamını yitirmektedir. Bu üzücü tablonun genel olarak sebebi hastalığın geç teşhisi, kişilerin psikolojisi ve genel olarak uygulanan yöntemlerdir.
Böbrek Kanseri Yaşam Süresi Kaç Yıldır?
Her ne kadar böbrek kanserinde yüksek bir ölüm oranı olsa da bu yine de sizleri korkutmamalıdır. Çünkü her böbrek kanseri teşhisi konulan hastanın öleceği veya çok kısa bir süre yaşayabileceği gibi bir durum söz konusu değildir. Özellikle son yıllarda uygulanan gelişmiş tedavi yöntemleri sayesinde 1. ve 2. evrede olan kanser düzeylerinde hem iyileşme görülmekte hem de kişilerin yaşam süreleri uzamaktadır.
Genel olarak böbrek kanseri teşhisi konulan hastalara yaşam süreleri hakkında bilgi verilirken doktorlar en az 5 yıl ifadesini kullanılır. Bu her hastanın 5 yıl yaşayıp sonrasında vefat edebileceği anlamına gelmez. Birçok hasta ilk 5 yılın ardından çok daha uzun yıllar hayatta kalabilir. İşin aslı her hasta için aynı yaşam süresini biçmek doğru değildir. Çünkü kişilerin yaşam süresini etkileyen son derece önemli hususlar vardır. Kişilerin yaşam tarzı, hastalığın teşhisi, tedavi süreci ve uygulanan tedaviler, hastanın yaşı gibi önemli etmenler teşhis sonrasındaki yaşam süresini direkt olarak etkilemektedir.
Böbrek Kanseri Evrelerine Göre Hayatta Kalma Oranı
Böbrek kanserlerinde yaşam süreleri ve hastalığın ölümcül olması kanserin evrelerine göre değişiyor. Tabi bu durum tüm kanser türlerinde böyle diyebiliriz. Kanser 4 önemli evreden oluşuyor ve her bir evresinde hem tedavi süreci hem de ölüm oranları değişmektedir. Böbrek kanserinin evreleri ve bu evrelerdeki ölüm oranları aşağıdaki gibidir;
- Evre 1: Bu evrede tümörler, henüz böbreklerde büyümeye başlamamıştır ve boyutu küçüktür. Ayrıca diğer doku ve lenf bezlerine de sıçramadığını söyleyebiliriz. Bu evre doğal olarak ölüm riskinin en az olduğu evredir. Kişilerin 5 yıl içinde hayatta kalma oranları %81 oranındadır.
- Evre 2: Bu evrede tümör halen tek böbrektedir ve artık boyu 7 cm geçecek kadar büyümüştür. Bu evrede de yine henüz çevresinde yer alan lenf bezlerine ve dokulara sıçrama durumu yeni oluşmuştur ve bunlar ameliyatla alınabilir. Bu evde hayatta kalma oranı %74’tür.
- Evre 3: Bu evrede artık tümör, böbreklerin yakınında yer alan ana damarlara sıçramış ve dokulara yayılmıştır. Ayrıca lenf bezlerine de sıçramış olabilir. Bu evrede hastalara daha ciddi tedaviler uygulanır. Bu evrede hastaların 5 yıl içinde hayatta kalma oranı %53’tür.
- Evre 4: Bu evrede ne yazık ki artık tümör diğer dokulara yayılmıştır. Bu evre en ölümcül olan evredir ve hastaların hayatta kalma oranı 5 yıl için %8’dir.
Böbrek kanseri ölümcül müdür endişesi ile yaşamak yerine yapmanız gereken mutlaka her yıl veya en az iki yılda bir sağlık kontrollerini yaptırmaktır. Ayrıca sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeniz ve genel olarak sağlığınıza dikkat etmeniz sizleri tüm kanser türlerinden koruyacak olgulardan biridir.