Böbrek Kanseri Ameliyatında Robotik Cerrahi Kullanımı
Robotik cerrahi, ürolojide en çok prostat kanserinde kullanılan bir yöntem olsa da böbrek tümörleri için de kullanılmaya başlanmıştır. Böbrek tümörleri, böbreğin farklı boyutlarda ve farklı bölgelerinde tespit edilir. Tümörün boyutu ve konumuna göre kansreli kısmın veya tüm böbreğin alınıp alınmayacağının kararı verilir.
Böbreğin tamamının çıkarılması gereken zamanlarda yalnızca laparoskopik yöntem yeterliyken, parsiyel çıkarılacağı zamanlarda robotik sisteme ihtiyaç duyulur. Robotik sistemle yapılan operasyona robotik cerrahi ile böbrek kanseri ameliyatı adı verilir.
Böbrek kanserleri tedavisinde, robotik cerrahi yöntemi kullanılabilir. Böbreğin bir kısmının çıkarılmasında robotik cerrahi yöntemi tercih edilir. Robotik böbrek kanseri ameliyatı, standart laparoskopik yöntemle başlar. İlk olarak, hastanın karın bölgesine küçük kesiler yapılır. Hemen arkasından bu kesilerden karın içine robot kollarının ulaşmasında yardım sağlayacak özel aparatlar takılır ve robotik sistem aparatlara bağlanır.
Robotik böbrek kanseri ameliyatı böylece gerçekleşmeye hazır hale gelir. Ameliyat bitiminde içeriden çıkarılan tümörlü dokular özel bir poşet içerisine koyulur. Yapılan küçük kesiler biraz daha büyütülerek bu bölgeden alınır.
Robotik Cerrahinin Avantajları
Robotik cerrahi avantajları oldukça fazla olan bir cerrahi yöntemdir. Bu avantajların başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:
- Daha kısa hastanede kalmak
- Minimal yara izi
- Azaltılmış ağrı ve rahatsızlık
- Daha hızlı iyileşme süresi ve normal aktivitelere erken dönüş
- Daha küçük kesilere bağlı olarak enfeksiyon riskinin azalması
- Azaltılmış kan kaybı ve transfüzyonlar
- Daha fazla görselleştirme imkanı
- Gelişmiş el becerisi
- Daha fazla hassasiyet
Robotik cerrahi, cerrahların belirli cerrahi prosedürlerde kendilerine yardımcı olmak için bilgisayar kontrollü bir robot kullandıkları, minimal invaziv ve laparoskopik (küçük kesikli) cerrahinin gelişmiş bir şeklidir. Robotun elleri yüksek derecede el becerisine sahip olmasıyla birlikte cerrahların, vücutta normalde yalnızca açık (uzun kesik) cerrahi ile erişilebilecek çok dar alanlarda ameliyat yapmasına izin verir.
Açık cerrahiye (kesikli standart cerrahi) kıyasla, robotik ve minimal invaziv cerrahi daha küçük kesiklerle yapılarak daha az ağrı ve yara izi bırakır. Robotik cerrahi, cerrahların robotik teknolojiyi kullanarak küçük kesilerden karmaşık cerrahi görevleri gerçekleştirmesine izin verir.
Cerrahi robotlar, cerrahi aletlerinin konumlandırılmasına ve yönetilmesine yardımcı olmak üzere programlanabilen, kendi kendine çalışabilen, bilgisayar kontrollü cihazlardır. Bu, cerrahlara daha çok esneklik, doğruluk ve kontrol imkanı sağlar.
Cerrah, ameliyathanedeki bir bilgisayar konsolundan çalışır. Hastada küçük kesikler yapmak için üç robotik kol üzerine monte edilmiş küçük cihazları kontrol eder. Cerrahın el, bilek ve parmak hareketleri bilgisayar konsolu aracılığı ile robotun kollarına takılan aletlere iletilir.
Robotik cerrahi kontrol sağlayan cerrah ile aynı hareket aralığına sahip olur. Cerrahi ekip, robotu hastanın yatağının başında denetler. Cerrah, dördüncü bir robotik kola bağlı olan ve cerrahi bölgeyi büyütebilen 3 boyutlu bir kamera kullanır.
Robotik cerrahi ile hastanın daha hızlı iyileşmesi ve ameliyat sonunda daha iyi sonuçlar elde etmesi, normal ameliyata göre büyük avantaj sağlar. Ameliyatı yapan doktorun tecrübesi her ameliyatta olduğu gibi önemlidir.