Böbrek Kanseri Tedavisinde Kemoterapi
Kemoterapi vücuda hızla yayılan ve büyüyen böbrek kanseri hücrelerini yok edebilmek için kullanılan kimyasal ilaç tedavisidir. Kemoterapi tedavisi damar yoluyla veyahut ağızdan enjekte edilerek kullanılan ilaçları içerir. Bu ilaçların alımı, kan dolaşımıyla vücudu dolaşıp kanserin başladığı yerde, vücuda yayılan tümörlerin tedavisinde etkili olur.
Kanser hücreleri, kemoterapi tedavisine kısmi zaman diliminden daha sık zamanlarda direnç gösterir. Bu nedenle de, standart tedavi olarak uygulamaya geçirilmez. Floksuridin, 5– florourasil (5-FU), gemsitabin ve vinblastin, böbrek kanseri hastasına az da olsa fayda sağlayan kemoterapi ilaçları olarak bilinir.
Kemoterapi, radyasyon ve hormon tedavisi gibi tedavilerle beraber kullanılır. Kemoterapinin kanser hücrelerine saldırdığı kanıtlanmış olmakla beraber, kişiyi etkileyebilecek yan etkilere de neden olabilir. Kemoterapinin hasta için uygun olup olmadığına ise doktor ile konuşularak karar verilir.
Kemoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?
Kemoterapi, hızlıca bölünen kanser hücrelerini yok etmek için tasarlanmıştır. Kanser hücrelerinin bölündüğü sırada, vücuttaki diğer hücreler de beraberinde bölünmeye başlar. Hücrelerin bölünmesi şu yan etkileri getirir:
- Saç dökülmesi
- Mide bulantısı
- Kilo kaybı
- Kusma
- Kabızlık
- İştah kaybı
- Ağız yaraları
- Cilt değişiklikleri
- Doğurganlık değişiklikleri
- Cinsel değişiklikler
- Konsantrasyon bozuklukları
- Lenfödem
- Nöropati
- Anemi
- Enfeksiyonlar
- Sinir hasarı
- Ateş
- Yorgunluk
- Uykusuzluk
Doktorunuz yapmanızı isteyeceği küçük değişiklikler sayesinde, bu yan etkileri daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir.
Kemoterapi Nasıl Uygulanır?
Kemoterapi öncesinde sağlıklı olup olmadığınızı anlayabilmek için testten geçmeniz gerekir. Karaciğerin ne durumda olduğunu anlamak için bazı kalp ve kan testleri bulunur. Testler sonrasında tedavi de hangi kemoterapi çeşidinin kullanılacağı, hastanın doktoru tarafından belirlenir.
Ayrıca doktorunuz tedaviye başlamadan önce diş hekimine gitmenizi isteyebilir. Kemoterapi vücudun iyileşme yetisini etkilediği için, diş etinde ya da dişlerinizdeki enfeksiyon vücudunuza yayılabilir. Bu durumu önlemek adına doktorunuz sizi diş hekimine yönlendirir.
1. İntra-arteryel (İA)
İntraarteryel kemoterapi, tümörü destekleyen atardamarlardan kemoterapi ilacının direkt tümöre verilmesidir. İlaç verilmeye başladığı andan itibaren önce akciğerden girer ve daha sonra kalbe gider. Zaman geçtikçe yoğunluğu azalarak, vücudun her yerine eşit şekilde yayılır.
2. İntravenöz (İV)
Kemoterapilerin klasikleşmiş uygulama yollarından bir tanesidir. Kemoterapi doğrudan bir venin içine verilir. Bunun için ön kol veya el sırtındaki toplar damarlar, venöz port olarak tercih edilir.
3. İntraperitoneal (İP)
Karın içindeki organlar periton adı verilmiş zarla kaplıdır. Periton zarlarına kemoterapi ilaçlarının uygulanması ile İntraperitoneal (İP) yöntemi geliştirilmiştir.
4. Oral İlaçlar
Kemoterapi ilaçları kapsül, hap veya sıvı şekilde olur. Günümüzde bu ilaçların birçoğu ağız yoluyla alınır.