Böbrek Kanseri Ameliyatı Çeşitleri

Böbrek kanseri ameliyatı, böbrek kanseri olan veya böbrek kanseri olma riski gözlemlenen hastalara uygulanan cerrahi bir müdahaledir. Böbrek kanseri ameliyatı, böbreğin çıkarılması anlamına gelen “nefrektomi” olarak adlandırılır ve böbrek kanserlerinin standart tedavi yöntemidir. Nefrektomi, açık cerrahi veya laparoskopik böbrek kanseri ameliyatı yöntemi ile yapılabilir. Bu yöntemde açık ameliyat yöntemine göre daha az komplikasyona rastlanır ve bu sayede hasta konforu daha üst düzeyde sağlanır.

Yapılacak böbrek kanseri ameliyatı türü, böbrek tümörünün patolojik tipine, büyüklüğüne, evresine, yerleşimine ve sayısına göre değişiklik gösterebilir. Laparoskopi ile açık cerrahi yöntemi temel bakış açısı olarak benzer prensiplere sahip olsa da laparoskopik cerrahi de ciddi yöntemsel farklılıklar vardır. Uygulama sırasında çok fazla konsantrasyon ve hassasiyet gerektiren laparoskopi işleminde başarıyı en çok etkileyen cerrahın laparoskopi tecrübesidir.

Açık Cerrahi Tekniği İle Böbrek Kanseri Ameliyatı

Böbrek kanseri ameliyatı geleneksel yöntem olan açık cerrahi ile yapıldığında, böbrekteki kanserli bölgeye ulaşabilmek amacıyla deride büyük bir kesi açılması zorunluluğu vardır. Karın zarına kadar uzanan bu kesi, bu yoldaki tüm dokuların ve kasların kesilmesini gerektirir. Açık cerrahi yöntemi ile böbrek kanseri ameliyatı yapıldığında kanserin çevresinde bulunan organların ve dokuların zarar görme riski vardır. Bu nedenle bu ameliyatlarda oldukça dikkatli ve hassas davranmak gerekir.

Cerrahlar, böbreğin çevresinde olan organları işlem yapılacak alandan uzaklaştırmak için ekatör kullanırlar. Bu da böbrek kanseri ameliyatı sonrasında hastanın şiddetli ağrılar yaşamasına ve iyileşme süresinin uzamasına neden olabilir. Açık ameliyatın yarattığı en büyük problem ise iyileşme süreci sonlandığı halde ameliyat kesilerinde geçmeyen ağrılar hissedilmesidir. Kimi hastalarda ameliyat bölgesinde sonradan fıtık oluşumuna rastlanabilir.

Laparoskopik Cerrahi (Kapalı) Tekniği İle Böbrek Kanseri Ameliyatı

Robotik bir cihaz olan laparoskop, günümüzde birçok ameliyatta sıkça kullanılan ve ameliyatın daha az riskle daha konforlu şekilde gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca hastalarda büyük ameliyat izleri kalmasının da önüne geçer.

Laparoskopik ameliyat yönteminin geleneksel açık ameliyatla kıyaslandığında büyük avantajları vardır. Laparoskopik yöntemle gerekli olan kesi boyutunun minimuma indirilmesi, ameliyat sonrasında hastalara büyük rahatlık sağlar. Kesi boyutunun küçük olması, hastaların ameliyat sonrasında hastanede kalma süresini azaltır ve iyileşme süresini de oldukça hızlandırır.

Laparoskopik ameliyatlar Laparoskopik Radikal Nefrektomi ve Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi olarak iki şekilde yapılabilir.

1. Laparoskopik Radikal Nefrektomi

Laparoskopik Radikal Nefrektomi işleminde, çevresindeki yağlı doku ile beraber kanserli böbrek tamamen çıkarılır. Bu yönteme genellikle büyük böbrek tümörlerinin cerrahi müdahalesinde başvurulur. Operasyon sırasında gerek duyulursa lenf bezleri ile adrenal bez de çıkarılabilir.

Laparoskopik Radikal Nefrektomi işleminde böbreği almak için hastanın karnında üç adet ameliyat kesisi yapılır. İşlem sırasında hastaya genel anestezi uygulanır. Ameliyatın süresi hastadan hastaya değişiklik gösterebilse de genellikle 3-4 saat arasındadır.

İşlem esnasında ciltte açılan üç kesiden cerrahi aletler ve laparoskop yerleştirilir. Laparoskop sayesinde bölge 10 kat büyür ve bu sayede ameliyat büyük kesilere ihtiyaç duymadan gerçekleştirilir. Karın boşluğu karbondioksit ile şişirilir ve cerrahın daha rahat çalışması sağlanır. Bu gaz operasyon bittiğinde boşaltılır. Son olarak plastik cerrahi teknikleri kullanılarak cilt kesileri ve yara izleri kapatılır.

2. Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi

Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi işleminin amacı, böbreğin hastalıklı olan kısmının çıkarılması ve mümkün olduğu miktarda sağlıklı dokunun bırakılmasıdır. Bu işlem genellikle küçük tümörlerin çıkarılması için kullanılan böbrek kanseri ameliyatı yöntemidir. Radikal Nefrektomi’den farkı ise böbreğin yalnızca bir kısmının çıkarılmasıdır.

Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi, kanserli olup olmadıklarını tespit etmek amacıyla lenf bezlerinin çıkarılması işlemi için de kullanılan bir yöntemdir. Lenf bezlerinin, operasyon sırasında anormal bir durum gözlemlendiğinde veya görüntüleme testlerinde genişlemiş şekilde görüldüğünde çoğunlukla çıkarılması önerilir. Lenf bezlerinin de alınması kararı bazı hastalarda böbrek kanserinin metastaz durumunu tespit edebilmek için gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir