COVID-19 Aşısı Böbrek Kanseri Üzerinde Etkili Mi?

COVID-19 aşısı böbrek kanseri üzerinde etkili mi konusuna giriş yapmadan önce aşılar hakkında kısaca bilgi verelim.

Aşılar, sağlığınızı korumak ve hastalıkları önlemek için en etkili araçlardan biridir. Aşılar vücudunuzun doğal savunması ile çalışır, böylece vücudunuz virüse maruz kalırsanız (bağışıklık olarak da adlandırılır) virüsle savaşmaya hazır olur. COVID-19’un topluma yüksek oranda bulaşması ve ciddi vaka ve ölüm potansiyeli göz önüne alındığında, aşının faydaları muhtemel risklerden daha ağır basmaktadır.

Koronavirüsten kendimizi nasıl koruyacağımızla ilgili bilgilere ek olarak, böbrek kanseri hastalarının, kanser tedavisi, bakımı ve pandemi sırasında sağlıklarını yönetme konusunda kansere özgü diğer ayrıntılar hakkında da bilgiye ihtiyacı vardır.

COVID-19 Aşısı ve Böbrek Kanseri

Onaylı COVID-19 aşıları kullanılarak COVID’e karşı aşılamanın etkili ve güvenli olduğu gösterilmiştir. Aşıya karşı küçük bir alerjik reaksiyon geliştirme riski vardır. Bu yüzden aşı olmadan önce doktorunuzla bu riskleri görüşün.

Aşının daha az etkili olacağına veya böbrek kanserli hastalara uygulanan bağışıklık tedavisinin aşının yan etkilerini olumsuz etkileyeceğine dair net bir kanıt yoktur. Böbrek kanseri hastası olmak aşıdan kaçınmak için bir geçerli bir neden değildir.

COVID-19 Aşısı Böbrek Kanseri Hastalarında da Etkili

Amerika’da düzenlenen Uluslararası Böbrek Kanseri Sempozyumu (IKCS) 2021’de bir sunulan araştırmaya göre, COVID-19 aşısı, immünoterapi tedavisi (ICI) alan renal hücreli karsinomalı (RCC) (böbrek kanseri) hastalar için güvenli görünüyor.

Araştırmacılar, ICI alan 36 böbrek kanseri hastasında ve böbrek kanseri öyküsü olan ve kanser tedavisi almayan 36 hastada COVID-19 aşısının sonuçlarını karşılaştıran bir çalışma yürüttüler.

Hastalar, ilk aşı dozundan ortalama 333 gün önce immünoterapi tedavisi altındaydılar. Tüm hastalara 1 Aralık 2020 ile 1 Nisan 2021 arasında en az 1 doz onaylı COVID-19 aşısı yapıldı ve en az 3 ay bu hastalar takip edildi.

Sempozyumda hastaların %53’ü Pfizer-BioNTech aşısı, %42’si Moderna aşısı ve %5’i Johnson & Johnson aşısı oldu. Kontrol grubunda, hastaların %72’si Pfizer-BioNTech aşısı, %25’i Moderna aşısı ve %3’ü Johnson & Johnson aşısı oldu.

Kontrol grubundaki 1 hasta aşılamadan sonra erken dönemde ventriküler kasılmalar geliştirdi.

8 hasta (%22) aşılamadan sonraki 14 gün içinde en az 1 olumsuz olay yaşadı. 3 hastada titreme, 2 hastada baş ağrısı ve yorgunluk, 1 hastada ateş, bulantı, kusma, ishal, kol ağrısı, enjeksiyon yerinde kızarıklık ve kaşıntı görüldü.

COVID-19 aşısı böbrek kanseri hastalarından ikisinde, sistemik steroidler ve/veya tedaviye devam edilmesini gerektiren yeni veya kötüleşen bağışıklıkla ilgili bir olumsuzluk görüldü. Bir hastada Adrenal bez yetersizliği (Addison Hastalığı) ve 1 hastada sindirim rahatsızlığı görüldü.

Araştırmacılar, böbrek kanseri hastalarının bağışıklığıyla ilgili yeni veya kötüleşen olumsuz durum oranının daha önce bildirilenden daha yüksek olmadığını kaydetti.

Tek doz aşılamadan sonra 1 COVID-19 vakası tespit edildi. Hastaların hiçbiri 2 doz aldıktan sonra COVID-19’a yakalanmadı.

Araştırmacılar, bu veriler ışığında COVID-19 aşısı böbrek kanseri hastalarının sağlığını desteklediği sonucuna vardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir