Böbrek Kanseri Görülme Sıklığı
İçindekiler
Böbrek kanseri görülme sıklığı hakkında net veriler paylaşmak mümkün değil ancak her yıl yaklaşık 65.000 hasta, böbrek kanseri tanısı alıyor. Bunların en az 13.000 kadarı böbrek kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Avrupa’nın doğusunda, batısında ve kuzey kısımlarında ve Kuzey Amerika ile Avustralya’da böbrek kanseri vakaları daha fazla görülmekte olup bu bölgeler en çok böbrek kanseri hastasına ev sahipliği yapmaktadır. Japonya hariç olmak üzere pasifik bölgeleri ve Afrika’da böbrek kanseri görülme sıklığı daha düşüktür.
Böbrek kanseri hastalarında çoğunlukla sonradan olmakla birlikte, hastaların %2-3’ünde ailesel hastalık olduğu da belirlenmiştir. Çocukluk çağındaki böbrek tümörlerinin %2.3-6.6’sı böbrek kanseridir. Ortalama görülme yaş aralıkları 8 ila 9’dur. Erkek kız oranı eşittir.
Yetişkinlik çağındaki bireylere nazaran çocuklar böbrek kanseri tedavisi için daha iyi cevap verirler. 2018 yılından itibaren tüm dünya üzerinde toplam 403.00 civarında kanser hastası bulunmaktadır. 2040 yılına gelindiğinde ise bu sayının 650.000’in üzerine çıkması beklenmektedir. Türkiye’de ise 4.789 olan renal hücreli kanser vakalarının 2040 yılı itibariyle 7.830 olacağı tahmin edilmektedir.
Yaşamakta olduğumuz günümüzde ise böbrek kanserlerinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır. Böbrek kanserleri sinsice ilerleyiş gösteren bir rahatsızlıktır. Sigara kullanımı, obezite, hareketsiz yaşam tarzı böbrek kanserine yakalanma riskini oldukça arttırır. Böbrek kanserinin erkeklerde ve kadınlarda görülme sıklığı ise birbirinden farklıdır.
Erkeklerde Böbrek Kanseri Görülme Sıklığı
Böbrek kanseri erkek bireylerde kadın olanlara kıyasla daha sık görülür. Erkeklerde böbrek kanseri tanısı konma olasılığı kadınlara kıyasla 2 kat fazladır. Böbrek kanseri vakalarına yoğunluklu olarak 50-70 yaşlarındaki insanlarda rastlanır. Risk faktörü şu şekilde sıraya dizilmektedir:
1. Aile Hikayesi
Bazı hastalıkları taşıyan ailelerde böbrek kanseri vakalarının daha sık görüldüğü bilinmektedir.
2. Çevresel ve İşe Bağlı Risk Faktörleri
Asbest ve kadmiyum işinde çalışmak, sigara kullanımı, içinde fenasetin olan ağrı kesiciler risk faktörlerü oluşturur.
3. Diyet ve Kilo
Yağlı yiyeceklerin yoğun tüketiminin böbrek kanseri riskini artırdığı ortaya konmuştur.
4. Yüksek tansiyon
Yapılacak değişiklikler ile (düzenli spor, tuz alımını azaltmak vs.) yüksek tansiyonun kontrol altında tutulması çok önemlidir.
Böbrek Kanseri Kadınlarda Ne Sıklıkla Görülür?
Böbrek kanseri kadınlarda erkeklere göre daha az görülür. Bu oran erkeklerde 3/2 iken, kadınlarda daha azdır. Fakat kadınlarda oranın daha az olması demek, kadınlarda böbrek kanserine yakalanmanın olmadığı anlamına gelmez. İhtimal erkeklerden daha az olsa bile, kendi sağlığına önem vermeyen bir kadın, hastalığa kolayca yakalanabilir. Bu ihtimalin az olması böbrek sağlığına dikkat eden bireyler için geçerlidir.
Kadınların bu orana aldırıp sağlıklarını ihmal etmemeleri gerekir. Onların da yukarıda belirtilen riskli faktörlerden uzak durması, böbrek sağlıklarını koruyacak sağlıklı hayat felsefesini bir an önce edinmeleri çok önemlidir. Erkeklerden düşük olan oranın kadınları yanıltmaması, böbrek sağlığını önemseyen bireylerde bu oranın etki etmeyeceği unutulmamalıdır.