Böbrek Kanseri Hastaları İçin Diyet Önerileri

Böbrek kanseri ile diyet arasında bir bağlantının olup olmadığına dair kesin bir kanıt yoktur. Fakat araştırmalar, yediğimiz yiyeceklerin ve egzersiz yapıp yapmadığımızın diğer sağlık faktörleri ile birlikte  bazı kanserlerin oluşumuna katkıda bulunabileceğidir. Her gıda grubunun uygun kısımlarını içeren sağlıklı bir diyet, ciddi bir tıbbi durum altında her zamankinden daha önemli bir hal alır.

Böbrek kanseri tedavisi sürecinde çok daha sağlıklı seçimler yapmak istiyorsanız, bu beslenme çeşitlerini ve yapılmaması gerekenleri mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Diyet ve Sağlıklı Beslenme Önerileri

Çeşitli ve Sağlıklı Yiyecekler Tüketin

Böbrek kanseri olan kişiler için sağlıklı bir diyet çok önemlidir. Sağlıklı yiyecekler, enfeksiyonu önlemesine, vücudunuzun normal dokuları yenilemesine ve kanserle savaşmak için ihtiyaç duyulan gücün korumasına yardımcı olur.

Diyette, meyve ve sebzenin yanında tam tahıllar ve sınırlı miktarda kırmızı et de bulundurmak gerekir. İhtiyacınız olan yiyecekler; tedavi planınıza ve kanser evresine göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden diyet önerileri için doktorunuza veya diyetisyene danışmak doğru bir tercihtir.

Yediğiniz Protein Miktarına Dikkat Edin

Bitki proteinlerinden daha çok hayvansal proteinler açısından zengin bir diyet, böbrek kanseri ile bağlantılı olabilir. Ancak böyle bir diyetin bir risk faktörü olup olmadığına dair kesin bir araştırma yoktur. Kas kütlesini koruyabilmek için diyetinizde proteinlere yer vermeniz şart olsa da ne kadar yediğinize dikkat etmekte fayda vardır.

Böbrekler, vücuttaki atıkları filtreler. Fakat böbrekler normal çalışmadığında bu atık kan dolaşımınızda birikmeye başlar. Bu nedenle dikkatinizi kaybetmemek için doktorunuza ne kadar hayvansal protein tüketmeniz gerektiğini mutlaka sormalısınız.

Takviye Almayı Düşünün

Böbrek sağlığı için iyi dengelenmiş bir diyetin yeterince besleyici ve uygun olup olmadığını doktorunuz ile konuşun. Doktor diyetinizi desteklemek için mineral ve vitamin reçetesi önerebilir.

Unutmamak gerekir ki, takviyeler her zaman gerekli değildir. Bu yüzden öncelikli olarak doktorunuzla konuşmanız gerekir. Çünkü size en doğru bilgileri verecek olan tek kişi doktorunuzdur.

Daha Küçük Öğünler Yiyin

Böbrek kanseri için şart koşulan bir şey olmasa da küçük öğünler yemek bazı kişilerin ek bir mide-bağırsak rahatsızlığı yaşamadan ihtiyaç duydukları beslenmeyi almalarını sağlar. Ayrıca

Böbrek kanseri tedavileri, ishal ve kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle sadece ne yediğinize değil, ne zaman ve nasıl yediğinize de dikkat etmeniz gerekir.

Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde büyük öğünlerin yerine, daha küçük porsiyonlar yemeyi deneyin. Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olduğunu kısa bir süre içinde göreceksiniz. Kendine yapacağınız bu gözlemden sonra, küçük öğünler yemeyi alışkanlık haline getirmeye başlayacaksınız. Bunun sağlığınız açısından olumlu etkileri oldukça fazla olacaktır.

Bir Diyetisyene Danışın

Böbrek kanseri ishal ve kabızlığa, mide bulantısına ve kilo kaybına neden olabileceğinden, kendinizi hasta hissettirmeden ihtiyacınız olan beslenmeyi sağlayan yiyecekleri bulma konusunda yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Tedavi, tat alma duyunuzu bozarak bazı yiyeceklerin tadını farklı hale getirebilir. İhtiyaçlarınıza göre özelleştirilmiş bir beslenme planı için diyetisyene başvurmaktan çekinmeyin.

Egzersiz Yapın

Egzersiz, sadece böbrek kanserinde hayatımıza dahil etmemiz gereken bir şey değil, günlük hayatımızda da yapılacaklar listemizde bulundurmamız gereken bir aktivitedir.

Böbrek kanseri olan bireyler kendileri için en iyi egzersiz türünün ne olduğu hakkında doktoru ile konuşmalıdır. Doktorun vereceği planla ihtiyacınız olan egzersizi, kendinizi aşırı zorlamadan yapmak oldukça faydalı olacaktır.

Diyetinizdeki Fosfor Miktarını İzleyin

Kimyasal bir element olan fosfor, böbrekler tam kapasite çalışmadığı zaman kan dolaşımında birikebilir. Bu da eklem ağrısına ve kaşıntıya yol açabilir. Bu semptomlardan bir tanesini bile fark ederseniz, sorunun fosfor olup olmadığını teyit etmek için doktorunuz ile görüşün. Sorunun kaynağı fosfor ise muhtemelen orta miktarda fosfor içeren ürünleri azaltmanız gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir