Erken Evre Böbrek Kanserinde Tedavi
Böbrek kanseri kolayca tespit edilemeyen, riskli bir hastalıktır. Tedavi işlemleri başlatılmadan önce böbrek kanseri tanısının kesin olarak koyulması gerekir. Doktor böbrek kanserinden şüphe ediyor ise hastadan birtakım testler yaptırmasını ister. Bazen bu testler sonucunda bile böbrek kanseri alenen tespit edilemez. Böyle durumlarda böbrek kanserinin tespiti için birden fazla test gerekebilir.
Böbrek kanseri teşhis edilmesi, ilk olarak fiziksel muayene ile başlar ve ek olarak idrar testleri ve kan testleri de beraberinde yapılır. Kan testlerindeki kreatin yüksekliği, kanser riski açısında önem teşkil eder. Kanserin tanısında en net sonucu gösteren teşhis yöntemlerinden birisi de ultrasonografidir. Yapılan bilgisayarlı tomografi yöntemi, kanserinin hangi evrede olduğunu ve diğer dokulara yayılıp yayılmadığını gösterir.
Erken Evrede Tedavinin Önemi
Böbrek kanseri farklı evrelere ayrılır. Bu evrelerde görülen belirtiler ve yaşanan sorunlar, farklılık gösterebilir. Böbrek kanseri evresi sona doğru ilerleme göstermiş ise tedavi bundan sonra çok zordur; evrenin ilerlemesi tedaviyi zorlaştırarak uzatır. Dolayısı ile böbrek kanserinin erken evrelerde tespit edilmesi gereklidir.
Erken evre kanser tespiti yapıldığında hastalığın tedavi edilmesi, ilerleyen evrelere göre çok daha kolaydır. Kişinin böbrek kanseri hastası olduğundan şüphe ediliyor ise muhakkak böbrek kanserinin evresi ilerlemeden tedavilere başlanması gerekir. Umursamazlık, evreyi ilerletmede en büyük faktörlerden sadece bir tanesidir. Hasta belirtilerden birini bile gösteriyor ise bunu sonraya bırakmadan doktora görünmelidir. Umursamazlığı, ilerleyen zamanlarda hayatını kaybetmesine bile mal olabilir.
Erken evre böbrek kanserinde tümör yalnızca böbrekte bulunur. Büyüklüğü 7 cm veya 7 cm’den daha küçüktür. Kanser, lenf bezlerine ya da uzaktaki organlara yayılım göstermez. Bu sayede doktorların işi daha kolay olur. Böbrek hastalığının tedavisinde en etkili yöntem, cerrahi işlemle böbreğin tümünün ya da bir kısmının alınmasıdır.
Erken Evrede Tedavi Seçenekleri
Erken evre böbrek kanserinde bu işlem dışında radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi seçeneklerine başvurulması da olasıdır. Fakat kanser ilerlemiş ise bu iki tedaviye hastanın cevap vermesi beklenilmez ve en başından bu tedavilere başvurulmaz. Yapılan tetkikler ve muayene sonunda, böbreğe yapılacak olan cerrahi işlem belirlenir.
Böbrek ameliyatı ile tüm böbrek dokusunun çıkarılması radikal nefrektomi ve böbreğin bir yarısının çıkarılması parsiyel nefrektomi olarak isimlendirilir. Ameliyat, açık cerrahi veya laparoskopik cerrahi şeklinde yapılabilir. Erken eve böbrek kanserinde kemoterapi ve radyoterapi düşük ihtimal ile sonuca ulaşmaz ise böbrek alınma işlemi gerçekleştirilerek tedavide başka seçeneğe gidilir.
Kanser, böbrek dışında yayılım göstermediği takdirde cerrahi ile tümörün bulunduğu böbreğin tümü ya da kanserli kısmının alınma şansı olur. Fakat hastalık böbrek dışına ilerleme kaydetmişse cerrahinin böbrek kanserini tamamen iyileştirmesi mümkün olmaz ve kanserin ilerlemesi yavaşlatılır. Bu sayede hastada görülen belirtiler azalacaktır.
Kanserin evresi, bulunduğu konum ve diğer çeşitli faktörlere bağlı olarak tümörün, böbreğin çevresindeki dokunun bir kısmı ile beraber alınması tercih edilebilir. Bu cerrahi yönteme kısmi nefrektomi denmektedir. Tümörün durumuna göre tüm böbreğin alınması da söz konusu olabilir. Bu yapılan işleme ise radikal nefrektomi denmektedir.