Böbrek Kanseri Tedavisinde Kriyoterapi ve Radyofrekans Yöntemi

Böbrek kanseri tedavisi , birçok farklı yöntemle yapılabilir. En çok tercih edilen yöntem ise cerrahi tedavidir. Böbreğin tamamen çıkarıldığı Radikal Nefrektomi, yalnızca tümörün veya tümörlü kısmın alındığı Parsiyel Nefrektomi, kapalı şekilde yapılan Laparoskopi, robotik cerrahi ile Kriyoterapi ve Radyofrekans gibi birçok yöntem, böbrek kanseri tedavisinde kullanılan başarılı tedavi teknikleridir.

Böbrek Kanseri Tedavisinde Kriyoterapi Yöntemi

Böbrek kanseri, işlevlerini yerine getiren hücrelerin artık işlevlerini yerine getiremeyerek şekillerini yitirmesi ve normal olmayan şekilde büyümesidir. Bu durum sonrasında ise tedavi süreci başlar. Tedavi yöntemleri arasından en bilindik olanı, kriyoablasyon olarak da bilinen kriyoterapi tedavisi yöntemidir.

Kriyoterapi çoğunlukla ciltten yapılır ve doktor ultrason veya BT ile iğneyi yönlendirir. Kriyoterapi laparoskopik ya da açık cerrahi sırasında da yapılmaya uygundur. Bu uygulama yaklaşık olarak 2-3 saat arasında sürer. Kriyoterapi sonrasında iyileşme evresi 2 ila 4 hafta arasında değişir. Vücudun ölü hücreleri tamamen temizlemesi ise 1 yıl gibi bir zamanda diliminde gerçekleşir.

Kriyoterapi kullanımından sonra hastanın takibinin yapılması gerekir. Takipler 3 aylık aralar ile yapılır. Böbreğinizi izleyerek olabilecek tümör rekürrensini saptamak için BT ve MRI taraması yapılır. Operasyon güvenli olsa da, hemen hemen her operasyonda olduğu gibi komplikasyon riski bulunur. En sık rastlanan komplikasyonlar, kanama ve Perinefrik hematom olarak adlandırılan böbrekte kan birikmesidir.

Böbrek Kanseri Tedavisinde Radyofrekans Yöntemi

Radyofrekans (RFT), radyofrekans enerjisi ile ısı oluşturulur ve sinir iletimi kesilir. Ağrı tedavisinde kullanıldığında sinir liflerini devre dışı bırakır. 500. 000 Hz gibi çok yüksek bir miktarda frekans göndererek çalışır.  Radyo dalgalarını anımsatan akım, çevrede bozukluk meydana getirmeden tek bir noktada harabiyet sağlayabilir.

Zamanla radyofrekans yöntemi daha da geliştirilmiş ve güvenilir bir yöntem haline gelmiştir. Radyofrekans termokoagülasyon (RFT), elektrik enerjisi uygulayarak dokuda sıcaklık ya da uygulamanın süresine bağlı olarak lezyon oluşturur.

Radyofrekans yöntemi, böbrek kanseri tedavisinde kullanıldığında  bazı dezavantajları olabilir. Bu işlem gerçekleşirken ablasyon alanı görülemez, bundan dolayı da tümörün tahrip olup olmadığı anlaşılamaz. Radyofrekans işlemi ağrılı olduğundan anestezi kullanılır. Bu, RCC’nin olduğu yaşlılarda riskli olabilir.

Radyofrekans yönteminde ayrıca, hastanın problem yaşadığı faset eklemleri c kollu röntgenle kaydedilir. Radyofrekans (RFT)sonrasında yüzde ağrı ve uyuşukluk meydana gelebilir. İşlem bittikten sonra şişlik oluşmaması için işlemin yapılmış olduğu bölgeye buz torbası tedavisi uygulanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir