Böbrek Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Böbrek kanseri, böbrek hücrelerinin mutasyon sonucunda kontrol dışı çoğalmasına bağlı olarak gelişir. Normal işlevini yerine getiren hücreler, kanser ile birlikte işlevlerini ve şekillerini kaybederek anormal derecede büyümeye başlarlar.

Böbrekler, bel bölgesinin her iki yanında bulunan, yaklaşık olarak 150-200 gram ağırlığında ve 10-12 cm uzunluğunda olan fasulye şeklindeki organlardır. Normal bir insanda sağ ve solda olmak üzere iki adet bulunan böbreklerin görevi, kanda birikmiş olan zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktır.

Böbrek kanseri sebebi net olarak bilinmemektedir. Fakat bilgiler çok kesin olmasa da sigara kullanımı ve obezitenin böbrek kanseri riskini arttırdığı bilinir. Bunun yanı sıra birinci derece akrabaları arasında böbrek kanseri rahatsızlığı görülen kişiler ile tansiyon hastası olan kişilerin de böbrek kanseri için risk grubunda düşünülür.

Böbrek Kanseri Belirtileri

Böbrek kanseri belirtileri, erken evrelerde nadiren veya hiç rastlanmayan belirtilerdir. Günümüzde belirti olmayan durumlarda böbrek kanseri taraması için kullanılan testler yoktur. Böbrek kanseri belirtileri, ileri evrelerde aşağıdaki şekillerde ortaya çıkabilir:

  • İdrarda kan bulunması sonucunda idrar renginin kırmızı veya kahverengi görünmesi
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • İştahsızlığa bağlı kilo kaybı
  • Bel bölgesinde şişlik
  • Karın bölgesinde el ile hissedilebilen kitle veya şişlik
  • Aniden gelişen ve nedeni bilinmeyen bel ağrıları
  • Kansızlık (Anemi)
  • Nedeni bilinmeyen yüksek ateş

Hematuri (İdrarda kan görülmesi), böbrek kanserinin en yaygın ve erken belirtisi olarak kabul edilir. Bu belirti, her ne kadar idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşı gibi rahatsızlıklarda da görülen bir belirti olsa da erken teşhis açısından tüm belirtilerin dikkate alınması çok önemlidir.

Özellikle bel bölgesinde meydana gelen ağrılar, böbrek kanserinin büyük bir olasılıkla ileri seviyede olduğu hakkında bilgi verir. Bu yüzden idrarda kan gelmesi başta olmak üzere karın ve bel bölgesinde ağrı şikayetleri yaşayan kişilerin mutlaka bir doktora gidip muayene olması gerekir.

bobrek-kanseri-hucreleri

Böbrek Kanseri Evreleri

Böbrek Kanseri Evreleri, erken dönemde herhangi bir belirti vermeden ve sessiz bir şekilde ilerleyebilir. Erken evredeki böbrek kanserlerinin yaklaşık olarak %25-30’luk bölümü, farklı şikayetler için yapılan tetkik ve taramalarda yakalanmaktadır. Bu nedenle sağlık kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırmak çok önemlidir.

Böbrek Kanseri işareti veren lezyonlar tespit edildikten sonra kanserin evresi, BT ve diğer görünteleme teknikleri kullanarak belirlenir. Tedavi planı, kanserli hücrelerin yayılım durumuna ve alanına göre    yapılır.

  • Evre 1: Birinci evrede sadece böbrek içinde bulunan tümör, 7 cm’den daha küçüktür. Tümörün büyüme hızının oldukça yavaş olduğu evrede genellikle herhangi bir belirti görülmez.
  • Evre 2: Bu evrede tümörün boyutları 7 cm’ den daha büyüktür. İkinci evrede tümör genel olarak böbrek içinde bulunur. Kimi zaman böbrek çevresindeki dokularda da tümöre rastlanabilir.
  • Evre 3: Tümörün boyutlarının belli olmadığı bu evrede, kanserli hücreler böbrek dışına ve lenf nodlarına doğru ilerlemeye başlar. Hastalarda üçüncü evrede, ağrı ve ateş gibi belirtilere rastlanabilir.
  • Evre 4: Metastazın görüldüğü dördüncü evrede, böbrek dışındaki dokular ve birçok lenf nodunun yanında akciğer, karaciğer ve kemikler gibi bölgelere de kanserli hücreler yayılır. Hastalarda ağır belirti ve rahatsızlıklara neden olan tümör, bu evrede böbrek dışındaki birçok alana yayılmıştır.

Böbrek Kanseri Tedavisi

Böbrek Kanseri Tedavisi, kanserin evresine, tümörün yayılım alanına, büyüklüğüne ve hastaların sağlık durumuna göre özel olarak planlanır ve hastaya uygun olan tedavi yöntemi seçilir. Genel olarak tercih edilen tedavi yöntemi ise cerrahidir. Fakat kimi zaman hastanın durumunun yeterince iyi olmaması sebebi ile cerrahi yöntemler uygulanamayabilir. Böyle durumlarda ilaç tedavisi gibi alternatif yöntemlerden yararlanılır.

1. Cerrahi Yöntemler

Böbrek Kanseri Tedavisi için cerrahi yöntemler, çok farklı tekniklerle uygulanabilmektedir. Cerrahi tedavide amaç, tümörü tamamen veya kısmen çıkarmaktır. Ameliyat geleneksel bir yöntem olan açık ameliyat şeklinde yapılabilse de günümüzde genellikle “Laparoskopi” adı verilen kapalı ameliyat yöntemi tercih edilmektedir.

Kanserli hücrelerin ylnızca böbrekle sınırlı kaldığı hastalarda, genellikle yalnızca cerrahi yöntemler kullanılır. Metastaz durumu varlığında ya da cerrahi müdahale gerektirmeyen çok küçük tümörlerde, farklı tekniklerden yararlanılır. Karaciğer, akciğer ve kemik dokularına yayılan kanserli hücreler için ameliyat en iyi seçenek olsa da kimi zaman cerrahi müdahaleye ek olarak radyoterapi, kemoterapi ve immünoterapi gibi yöntemler de kullanılabilir.

2. Cerrahi Olmayan Yöntemler

Cerrahi, böbrek kanseri rahatsızlığının ana tedavi yöntemidir. Bunun başlıca nedeni, radyoterapi gibi cerrahi olmayan yöntemlerin diğer kanser türlerinin tedavisinde çok etkili olduğu halde böbrek kanseri tedavisinde yeterince etki göstermemesidir. Bunun yanı sıra özellikle metastaz görülen hastalarda cerrahi olmayan yöntemlerden sıkça yararlanılır.

Radyoterapi gibi ilaçlı bir tedavi yöntemi olan kemoterapi de böbrek kanseri tedavisi için oldukça kısıtlı bir etkiye sahiptir. Kanserli hücrelerin böbrek dışına yayıldığı ileri evre hastalarda tercih edilen yöntemlerden biri olan kemoterapi, genellikle immünoterapi tedavisinden yanıt alınamadığı durumlarda uygulanır.

8 thoughts on “Böbrek Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir