Böbrek Kanseri ile Yaşamak
İçindekiler
Böbrek kanseri hastalığı sorununa yakalanmış olmaktan şüphelenen hasta, doktor ile görüşmeye gittiğinde hastanın yakınmaları, geçmişi hakkında doktorun yapması gereken araştırma ve fizik muayene tanıya ulaşma yolunda ilk adımdır. Muayene sırasında kişinin karın bölgesinde böbreklerin olduğu bölgede bir sertlik veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Sonra kan ve idrar testi yapılacak duruma gelinir.
Böbrek tümörlü hastalarda nadiren idrarda gizli kan bulunabilir. Hastanın şikayetleri ve öyküsü yapılacak testleri belirlemek için oldukça önemlidir. Doktor, böbrek ve etrafındaki organların ne durumda olduğunu anlayabilmek için ultrasonografi ya da intravenöz ürografi gibi inceleme isteyebilir. Ultrasonografi böbrekte tümörün var olup olmadığını anlamak için çok kullanışlıdır.
Bu incelemelerde elde edilen görüntülerde eğer böbrek tümörü gösterilmiş ise bilgisayarları (BT) incelenmesi yapılır. Daha sonra kitlenin kist mi ya da tümör mü olduğunu teyit edebilmek için şüpheli hastanın böbreğinin durumu, BT ile gösterilir. Ancak bu tümörün iyi veya kötü huylu (kanser) olduğunu ayırt edecek görüntüleme tekniği henüz mevcut değildir.
Böbrek Hastası Olduğunu Öğrenenler Ne Yapmalı?
İstatistiksel bilgiler görüntüleme metotlarıyla saptanabilecek bir böbrek kitlesinin kanser olma olasılığının %80-85 civarında olduğu söylenmektedir. Aksi ispat edilene dek hastanın böbreklerinde saptanan her kitle kanser kabul edilerek ileri incelemeler yapılmaktadır. Bir hastanın kanserli olduğunu öğrenmek zor bir durumdur. Derin üzüntü ile birlikte umutsuzluk yaşanabilir. Hastanın hastalığı ve tedavi süreci hakkında bilgi edinmesi onun en doğal haklarından biridir.
Doktora hastalığınızla ilgili her şeyi sormalısınız. Doktorla konuşurken, konuşmaları not almak faydalı olabilir. Bu, hastalığın seyri ile ilgili bilgili olmanızı sağlar. Şüpheler doğruyu gösterir ve böbrek kanseri olduğunuz ispatlanırsa, bundan sonra tedavi süreci hızlıca başlayacaktır.
Tedavi süreci, böbrek kanseri ile yaşamaya başlayan bir hastanın hazırlanması gereken bir süreçtir. Hayatında yerini alan umutsuzluk ve moral bozukluğunu bir kenara bırakmalı; içini rahat tutmalı ve kendisi için olumlu düşünmelidir.
Böbrek Kanseri ile Yaşayan Hastanın Çektiği Zorluklar
İlk aşamalarda böbrek kanseri belirgin bir yakınmaya neden olmayabilir. Tesadüf olarak saptanabilen böbrek kanserleri, çoğunlukla iyileşebilir. Fakat tümör giderek büyüdükçe ve yayıldıkça tedavi olasılıkları yavaştan azalmaya başlar. En iyi olanı, erken tanı için rutin kontrolleri aksatmamaktır. Bu şekilde rastlantısal yakalama fırsatı doğar ve hastalıktan kurtulabilme mümkün hale gelir.
Hasta kendisinin böbrek hastası olabileceğinden birazcık bile şüphe ediyorsa, doktora gitmeli ve rutin kontrollere gitmeye başlamalıdır. Ancak bu şekilde hastalık giderek büyümeden ve risk oluşmadan tedavi edilebilir. Aksi takdirde ilerleyen hastalıklar, tedavi sürecini önemli ölçüde yavaşlatır. Hasta duyarlı olmalı ve düzenli olarak kontrole gitmelidir.
Böbrek Kanseri Belirtileri
Böbrek kanseri ile yaşayan bir hastada görülen muhtemel belirtiler başlıca şunlardır:
İdrardan Kan Gelmesi
Hastanın şüpheci bir yaklaşım sergilemesinde ilk rolü üstelenen belirti, idrardan kan gelmesidir. Böbrek kanserleri erken dönemlerde nadir olarak belirti verir. Eğer hasta idrarında kan yakalamış ise vakit kaybetmeden doktora görünmelidir. Bu belirtiyi kendisinde gören hasta panik yapmamalı, sakin kalmaya çalışmalıdır.
Böbrek Kanseri Olan Tarafta Bel Ağrısı
Hastanın böbrek hastası olduğu tespit edildikten sonra hasta böbrek kanseri olan tarafta bel ağrısı çekmeye başlar. Bel ağrısı, böbrek kanseri hastalarının çektiği zorluklardan biri olarak kayda geçmiştir.
İştahsızlık
Böbrek kanseri olan bir hasta, ilaçlarla desteklenmediği sürece genel bir zaman diliminde iştahı azalır ve yemekten kesilir. Böbrek kanseri hastaları iştahsızlık gibi bir zorluk çekse de beslenmeyi elden bırakmamaları gerekir.
Kilo Kaybı
Kaybedilen iştahla birlikte, bu kilo kaybı da böbrek kanseri hastalarında yaşanan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkar. Çok büyük kilo kayıplarının başka hastalıklara da yol açtığını akıldan çıkarmamak gerekir.
Yorgunluk
Belirtileri göstermeye başlayan şüpheli hasta, kendisini yorgun ve halsiz hissetmeye başlar.
Böbrek Sağlığı İçin Öneriler
Bu belirtileri göstermemek, böbrek kanserine yakalanmamak ve böbrek sağlığınızı koruyabilmek adına şunları yapabilirsiniz:
Formda Kalmak
Fazla kilo özelikle de kadınlarda böbrek kanserine yakalanmak riskini arttırabilir. Bu yüzden formunuzu koruyarak, sağlıklı kilo sayılarında kalmalısınız.
Sigaranın Kesilmesi
Sigara böbreklerinizi çürümeye terk ettiğinden, sigarayı bırakmanız böbreğinizin sağlığı için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
Hipertansiyonun Kontrol Altına Alınması
Hipertansiyon, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması ile kontrol altına alınmalıdır.